Top 4: Zweedse acts

- Top 4

 Roxette Zara Larsson ABBA Avicii

Helaas heeft hij het zelf niet meer mee mogen maken, maar Avicii schrijft vandaag het record van succesvolste Zweed uit de Top 40-geschiedenis op zijn naam. In deze top 4 lees je hoe de hele top 4 eruit ziet en welke acts in het verleden deze titel voerden.

Op 13 februari 1965 stond er voor het eerst een Zweedse act in de Top 40: Siw Malmkvist met Küsse Nie Nach Mitternacht. Het was ook meteen haar laatste week in de Top 40, want na één weekje op nummer 39 hebben we haar nooit meer teruggezien in de lijst. Toch heeft ze acht maanden lang de titel van succesvolste Zweedse act in de Top 40 mogen voeren. Het duurde tot oktober 1965 voordat er voor het eerst een Zweedse band in de lijst kwam. The Shamrocks bereikten met hun uitvoering van het nummer Cadillac de vijftiende plaats in de lijst en werden daarmee in één klap de succesvolste Zweedse act. 

Het duurde drie jaar voordat er weer een act uit Zweden de Top 40 binnenkwam. Die eer ging naar The Hep Stars. Zij waren in 1968 de eerste Zweden die in de top 10 terechtkwamen. Hun single Sunny Girl bereikte in augustus 1968 de vierde plaats. Dankzij hun tweede hit The Music Box wisten ze het record van The Shamrocks te veroveren. The Hep Stars hielden de titel 5½ jaar in handen. Op 18 mei 1974 moesten vier van de vijf leden van de groep het record weer afstaan. Toetsenist Benny Andersson kon de titel echter behouden, want hij maakte ook deel uit van de nieuwe groep, die het record die dag op zijn naam zette. Dat was natuurlijk ABBA, die drie weken na hun songfestivaloverwinning een nummer 2-hit in de Top 40 scoorden met Waterloo.

Agnetha, Björn, Benny en Anni-Frid zijn op de kop af 45 jaar de succesvolste Zweedse act in de Top 40 geweest. Sinds vandaag gaat die eer naar Avicii. Hoewel de Zweedse dj niet zoveel (nummer 1-)hits heeft gescoord als zijn legendarische landgenoten, is het hem toch gelukt om ABBA op punten te verslaan. Dat heeft er vooral mee te maken dat de hits van Avicii langer in de lijst genoteerd hebben gestaan. In totaal stond Avicii bijna 300 weken in de lijst, terwijl ABBA slechts tot 247 weken komt.

Aangezien Avicii overleden is, zal zijn Top 40-score na de hit SOS wellicht niet veel verder oplopen. Toch hoeven zijn fans zich geen zorgen te maken. Actuele succesvolle Zweden als Zara Larsson, Axwell ∧ Ingrosso en Galantis staan nog op ruim 4000 punten achterstand. Alhoewel ... dit najaar zouden er twee nieuwe tracks van ABBA verschijnen. Op Agnetha na zijn alle leden inmiddels de 70 gepasseerd en het is de vraag of ABBA anno 2019 nog net zo hitgevoelig is als in de jaren 70. Mocht dat zo blijken, dan zou het zomaar kunnen dat Avicii over een halfjaar de titel van succesvolste Zweedse act in de Top 40 toch weer zal moeten afstaan aan de grootmeesters van de commerciële popmuziek.

1 AVICII, 6883 punten

2 ABBA, 6857 punten

3 ZARA LARSSON, 2849 punten

4 ROXETTE, 2753 punten