10 september 1966: debuut van Stevie Wonder

- Top 40 Classic

 Top 40 Classic
10 september 1966: debuut van Stevie Wonder

Op 10 september stonden The Beatles voor de derde week aan kop met Eleanor Rigby/Yellow Submarine. Daarnaast maakte het publiek kennis met Stevie Wonder.

Week 37 van 1966 was de 89ste week van de Top 40. In 46 van deze 89 weken stonden The Beatles op nummer 1, een percentage van 51,7%! Deze week was een van deze 46 weken, want de dubbele A-kant Eleanor Rigby/Yellow Submarine stond voor de derde week aan kop in de Lijst der Lijsten. Daarna zouden er nog drie weken aan worden toegevoegd.

De top 6 was identiek aan de week daarvoor. De oude nummer 1-hits With A Girl Like You van The Troggs en Dans Je De Hele Nacht Met Mij? van Karin Kent stonden in de bovenste zes, evenals de zomerhit Summer In The City van The Lovin’ Spoonful. Het was ook de week waarin een grootheid op 16-jarige leeftijd zijn debuut maakte in de Top 40. Het is de Top 40 van 10 september 1966!

1 (1) ELEANOR RIGBY/YELLOW SUBMARINE – The Beatles

Het opmerkelijke aan Eleanor Rigby is dat geen van The Beatles instrumenten bespeelden op deze plaat. Het opmerkelijke aan Yellow Submarine is dat Ringo Starr de leadzanger was, in plaats van John Lennon of Paul McCartney. Deze dubbele A-kant werd de negende nummer 1-hit van The Fab Four uit Liverpool, een aantal dat alleen door Marco Borsato (vijftien) zou worden overtroffen. En door The Beatles zelf overigens (zestien).

7 (11) MOTHER’S LITTLE HELPER – The Rolling Stones

De ‘mother’s little helper’ in deze plaat is een drug die moeders moesten helpen om de dag met de kinderen door te komen. De laatste zin ‘They just helped you on your way, through your busy dying day’ is nogal cynisch en beschrijft het acute gevaar voor de drugsverslaving. In de ‘vrije jaren zestig’ was het onderwerp onder de jeugd niet bepaald een taboe en daarom haalde Mother’s Little Helper de zevende plaats in de Top 40. Het was de 11de van 31 top 10-hits van ‘de Stones’.

13 (20) GOD ONLY KNOWS – The Beach Boys

Opvallend detail is dat noch The Beatles, noch The Rolling Stones ooit de Hit van het Jaar hebben gescoord. Die eer was in 1966 weggelegd voor The Beach Boys. Nóg opvallender is wellicht dat de Amerikaanse formatie dat lukte met Sloop John B., terwijl God Only Knows tegenwoordig een veel bekendere hit is van hen. God Only Knows stond in 2019 op nummer 59 in de Radio 2 Top 2000, maar in 1966 werd het beduidend minder op waarde geschat: de klassieker kwam niet verder dan nummer 11.

31 (--) JONGENS VAN ACHTTIEN JAAR – De Zangeres Zonder Naam

Mary Servaes stond in februari 1965 een weekje op nummer 40 met De Voddenraper Van Parijs, als helft van het duo Johnny en Mary. Anderhalf jaar later verdween haar naam als sneeuw voor de zon, want toen scoorde ze haar eerste Top 40-hit onder de artiestennaam waarmee ze bekend werd: De Zangeres Zonder Naam. Jongens Van Achttien Jaar piekte op nummer 20. Later zou de Zangeres Zonder Naam grotere hits scoren als Het Soldaatje (#5 in 1971), Mandolinen In Nicosia (#4 in 1972) en Mexico (live-versie #4 in 1986).

33 (--) BLOWIN’ IN THE WIND – Stevie Wonder

Onder de artiestennaam Little Stevie Wonder tekende de Amerikaan al op zijn elfde een platencontract bij Motown. In 1963 scoorde hij op 13-jarige leeftijd een nummer 1-hit in Amerika met Fingertips, waarmee hij nog altijd de jongste act is die de Billboard Hot 100 heeft aangevoerd. In 1966 was hij zestien jaar, waarmee het voorvoegsel ‘Little’ uit zijn artiestennaam werd gehaald. Zijn eerste Top 40-hit Blowin’ In The Wind was een cover van Bob Dylan en bereikte de negende plaats in de Lijst der Lijsten. Het was zijn eerste van 30 Top 40-hits.