17 oktober 1998: pophunks op 1 en 2

- Top 40 Classic

 Top 40 Classic
17 oktober 1998: pophunks op 1 en 2

Op 17 oktober 1998 bezetten Boyzone en Volumia! de top 2 met hun grootste hits, respectievelijk No Matter What en Hou Me Vast.

Voor de derde week stond Boyzone op nummer 1 met No Matter What. In 1990 stond de Ierse zangeres acht weken aan kop met de hit Nothing Compares 2 U. Haar landgenoten wisten die prestatie nét niet te evenaren, want No Matter What bleef steken op zeven weken. Op nummer 2 stond Volumia!. De popband rond Xander de Buisonjé had in het voorjaar van 1998 al een grote hit met Afscheid, maar de vierde plaats van die single werd overtroffen met Hou Me Vast. Alleen stond Boyzone een nummer 1-notering in de weg.

Verder in de top 10 waren twee zangeressen te vinden die eerder furore maakten in een groep. Zo had Lauryn Hill in 1996 drie top 10-hits als lid van de Fugees, te weten Fu-Gee-La (#5), Killing Me Softly (#1) en Ready Or Not (#3). Doo Wop (That Thing) was haar eerste solohit en haalde nummer 4. Drie plaatsen lager piekte Melanie B met I Want You Back. Alleen was zij nog lid van de Spice Girls, waarmee ze tot 2000 nog hits zou gaan scoren in de Top 40. En er was nog meer succes op 17 oktober 1998!

1 (1) NO MATTER WHAT – Boyzone

De Top 40 werd voor de derde week aangevoerd door Boyzone met No Matter What. Deze ballad was gecoverd van de musical Whistle Down The Wind. De boyband had hiervoor vier Top 40-hits die allemaal niet verder kwamen dan nummer 18, maar No Matter What was een van de meest succesvolle hits uit de jaren 90 van welke boyband dan ook. De ballad, waarin Stephen Gately en Ronan Keating allebei leadzanger waren, stond in totaal zeven weken op nummer 1. Het was de laatste top 10-hit voor Boyzone, dat in de eerste week van 2000 voor het laatst in de Top 40 stond met Everyday I Love You. Stephen Gately overleed op 10 oktober 2009 op slechts 33-jarige leeftijd aan longoedeem.

4 (9) DOO WOP (THAT THING) – Lauryn Hill

In 1996 hadden de Fugees vier Top 40-hits, met de nummer 1-hit Killing Me Softly als uitschieter. Een jaar later ging het hiphoptrio uit elkaar en in 1998 lieten alle leden zich zonder elkaar horen. Wyclef Jean deed mee aan de top 3-hit No No No van Destiny’s Child (zonder daarvoor credits te krijgen) en Pras Michel scoorde samen met Mya en ODB een nummer 1-hit met Ghetto Supastar (That Is What You Are). Lauryn Hill kon natuurlijk niet achterblijven en zij was als eerste écht solo succesvol, want haar debuutsingle Doo Wop (That Thing) haalde de vierde plaats in de Top 40.

5 (7) WAT ZOU JE DOEN? – Bløf

Je zou het in retrospectief niet zeggen, aangezien de eerste twee hits Liefs Uit Londen en Aan De Kust echte klassiekers zijn geworden. Toch was de derde hit Wat Zou Je Doen? de eerste top 10-hit van Bløf. Liefs Uit Londen bleef namelijk steken op nummer 14 en Aan De Kust kwam zelfs niet verder dan nummer 27! Wat Zou Je Doen? haalde echter de vijfde plaats en was lange tijd de enige top 5-hit van de Zeeuwse band, totdat Holiday In Spain in 2004 vijf weken op nummer 1 stond. Inmiddels staat Bløf op zes top 5-hits, waarvan twee nummer 1-hits (na Holiday In Spain ook Zoutelande in 2018).

7 (10) I WANT YOU BACK – Melanie B featuring Missy “Misdemeanor” Elliott

De Spice Girls stonden nog in de Top 40 met Viva Forever, maar op dat moment was het vijftal gereduceerd tot een viertal. Het vertrokken lid Geri Halliwell was echter niet de eerste (ex-)Spice Girl die solo een hit scoorde, want die eer ging naar Melanie B. Zij kreeg een verzoek van rapster Missy “Misdemeanor” Elliott om leadzangeres te zijn op de track I Want You Back. En zo geschiedde, wat heet: I Want You Back kwam nieuw binnen op nummer 10 en haalde uiteindelijk de zevende plaats. Ook voor Missy Elliott was het haar eerste top 10-hit.

19 (20) DEEPER UNDERGROUND – Jamiroquai

Jamiroquai was na de Spice Girls en Oasis de bestverkochte Britse act, maar dat is niet af te lezen uit de Top 40-successen. Sterker nog: het wereldberoemde Virtual Insanity (mede dankzij de special effects in de bijbehorende clip) ontbrak in 1996 in de Lijst der Lijsten. De eerste Top 40-hit van de funkband was Deeper Underground, een track ter gelegenheid van de film Godzilla. Het haalde de negentiende plaats in de Top 40 en daarmee was het de grootste hit van Jamiroquai. In het Verenigd Koninkrijk werd het een nummer 1-hit.