31 augustus 1991: 4/11 voor Bryan Adams

- Top 40 Classic

 Top 40 Classic
31 augustus 1991: 4/11 voor Bryan Adams

Op 31 augustus 1991 stond Bryan Adams voor de vierde van elf weken op nummer 1 met de ballad (Everything I Do) I Do It For You.

De hit van het jaar 1991 was overduidelijk (Everything I Do) I Do It For You van Bryan Adams. Het wist elf weken lang de Lijst der Lijsten aan te voeren, wat een verbetering was van het record van Heintje. Als 12-jarige kindster stond hij tien weken aan kop met Ich Bau' Dir Ein Schloß. Bryan Adams hield het record drie jaar in zijn bezit, totdat de Canadees het af moest staan aan Marco Borsato. Die wist in 1994 twaalf weken op nummer 1 te staan met Dromen Zijn Bedrog.

De hoogste nieuwe binnenkomer was Calling Elvis van Dire Straits en de Alarmschijf was Crucified van Army Of Lovers. De gemene deler is dat beide hits op nummer 2 bleven steken achter (Everything I Do) I Do It For You, evenals de nummer 2 van de Top 40 Classic (Now That We Found Love van Heavy D and The Boyz) én All 4 Love van Color Me Badd.

Een greep uit de lijst van 31 augustus 1991

1 (1) (EVERYTHING I DO) I DO IT FOR YOU - Bryan Adams

5 (19) ALL 4 LOVE – Color Me Badd

Niet alleen voor Bryan Adams, maar ook voor zijn bijna-naamgenoot Bryan Abrams was 1991 een buitengewoon mooi jaar. Abrams was leadzanger van de Amerikaanse popgroep Color Me Badd, die in juli 1991 de tweede plaats bereikte met hun debuutsingle I Wanna Sex You Up. Niet veel later was het met de tweede single All 4 Love wederom raak. Ook deze track bleef echter steken op de tweede plaats. Het was uitgerekend Bryan Adams die Bryan Abrams van de eerste plaats af hield. De derde single I Adore Mi Amor haalde ook de top 10 in 1991, maar kwam niet verder dan nummer 10.

7 (14) WINTER IN JULY – Bomb The Bass

Net als de zomer van 2021 blonk ook de zomer van 1991 niet bepaald uit in hoge temperaturen en lekker strandweer. Dat bracht Bomb The Bass op het idee om een nummer op te nemen dat het gevoel van die zomer treffend zou moeten beschrijven. Deze track kreeg de veelzeggende titel Winter In July. Bomb The Bass (alias van de Londense dj Tim Simenon) debuteerde in 1988 met Beat Dis, een single met een leger aan samples waarmee de twaalfde plaats werd bereikt. Opvolger Say A Little Prayer (Aretha Franklin-cover) kwam in 1989 tot nummer 9, maar Winter In July werd de grootste hit. Bomb The Bass haalde hiermee de vijfde plaats in de Top 40.

9 (11) ZOMER – André Hazes

Ondanks de matige zomer was het seizoen toch nog vertegenwoordigd in de top 10, met dank aan André Hazes. De volkszanger scoorde in de jaren 80 zeven top 10-hits, waaronder de evergreens ’n Beetje Verliefd (#3 in 1981), Ik Meen ‘t (#2 in 1985) en de voetbalhit Wij Houden Van Oranje (#3 in 1988). In de jaren 90 bleef het aantal top 10-hits van Hazes beperkt tot één, te weten Zomer. Dit lied kwam tot nummer 8 in de Top 40 en werd de laatste top 10-hit die André Hazes in leven wist te scoren. Na zijn overlijden in 2004 scoorde hij echter drie nummer 1-hits, terwijl hij daar voor zijn dood nooit in slaagde.

10 (12) LOVE AND UNDERSTANDING – Cher

Cher was in de Jaren 60 zeer succesvol als helft van Sonny & Cher en ook solo scoorde ze toen haar hits, maar na 1974 hoorden we niks meer van de Amerikaanse zangeres. In 1989 was ze echter terug met de top 10-hit If I Could Turn Back Time en in de Jaren 90 ging ze verder met hits scoren. Van de film Mermaid kwam in 1991 de nummer 5-hit The Shoop Shoop Song (It’s In His Kiss) en in datzelfde jaar bracht Cher het album Love Hurts uit. De eerste single daarvan was Love And Understanding, dat de derde top 10-hit op rij werd van Cher. De catchy track kwam tot nummer 9, maar het was Chers enige hit van het album Love Hurts.

35 (40) BEETHOVEN – Linda de Mol

Linda de Mol kennen we natuurlijk vooral als presentatrice en dat was in 1991 niet veel anders. De Mol was toen werkzaam bij de TROS, waar ze de programma’s Love Letters en De Leukste Thuis presenteerde. Ze bracht in dat jaar ook haar eerste en enige album uit als zangeres, met de titel Linda. De single Beethoven werd geschreven door Henk Westbroek en Henk Temming, die in de jaren 80 hit na hit scoorden met Het Goede Doel. Beethoven kwam niet verder dan nummer 35 en Linda de Mol besloot het bij presenteren en acteren te houden.