6 januari 1996: debuut Backstreet Boys

- Top 40 Classic

 Top 40 Classic
6 januari 1996: debuut Backstreet Boys

Op 6 januari 1996 debuteerden de Backstreet Boys in de Top 40 met We've Got It Goin' On. De eerste plaats werd bezet door Linda, Roos & Jessica.

De eerste nummer 1-hit van 1996 was tevens de laatste nummer 1-hit van 1995: Ademnood van Linda, Roos & Jessica. Het lied was exact halverwege de hegemonie, die in totaal zeven weken duurde. DJ Paul Elstak werd hierdoor van de eerste plaats gehouden met Don't Leave Me Alone. Mede door toedoen van Linda, Roos & Jessica heeft de Rotterdammer nooit een nummer 1-hit weten te scoren.

Verder waren Boyz II Men en Mariah Carey op weg naar de tweede plaats met One Sweet Day en was daar het debuut van de Backstreet Boys met We've Got It Goin' On op nummer 13. Eén plekje lager kwam Luniz binnen met I Got 5 On It. Dit hiphopduo wist Ademnood even later van de troon te stoten.

Een greep uit de lijst van 6 januari 1996

1 (1) ADEMNOOD - Linda, Roos & Jessica

4 (5) EARTH SONG – Michael Jackson

Een protestlied over hoe de mens omgaat met de medemens en de aarde wordt met het jaar actueler. Michael Jackson schreef Earth Song eind jaren 80 voor het album Dangerous (1991), maar het lied overleefde de laatste schifting niet. De ballad werd echter niet weggegooid en verscheen in 1995 alsnog op het album HIStory: Past, Presend And Future, Book I. Van dat album werden de eerste twee singles Scream (duet met zus Janet Jackson, #3) en You Are Not Alone (#6) al grote hits in 1995 en met Earth Song werd die lijn doorgetrokken. Het kwam tot de vierde plaats in de Top 40. In 1996 haalden ook de vervolgsingles They Don’t Care About Us (#4) en Stranger In Moscow (#9) de top 10.

5 (9) HET IS ALTIJD LENTE IN DE OGEN VAN DE TANDARTSASSISTENTE – Peter de Koning

Peter de Koning deelde halverwege jaren 90 zijn masterplan om de tandartsassistente te winnen. Hij ging zó ver voor haar, dat hij weigerde om zijn tanden te poetsen en zijn gebit te flossen. Zo zou hij gegarandeerd een gaatje krijgen en daardoor kon hij een afspraak maken! Met zo’n gebit is succes niet bepaald gegarandeerd. Tenminste, niet in de liefde. Wél in de hitlijsten, want Peter de Koning kwam in de laatste week van 1995 nieuw binnen op nummer 9 met Het Is Altijd Lente In De Ogen Van De Tandartsassistente! Uiteindelijk haalde de meezinger de vijfde plaats in de Top 40. De Vlaardinger wist hierna geen hits meer te scoren en bleef dus een eendagsvlieg.

9 (13) COLORS OF THE WIND – Vanessa Williams

In 1995 verscheen van Walt Disney de animatiefilm Pocahontas, met actrice Irene Bedard die het gelijknamige personage speelt. De zingende stem werd echter vertolkt door Judy Kuhn, die ook Colors Of The Wind zong in de film. Colors Of The Wind zou ook als single uitgebracht worden, maar niet door Judy Kuhn. Voor de muzikale promotie is gekozen voor een gevestigde artiest en de keuze viel op Vanessa Williams, die in 1992 al een top 3-hit scoorde met Save The Best For Last. Colors Of The Wind werd de tweede top 10-hit voor de Amerikaanse, die in 1996 tot nummer 9 kwam in de Top 40 met deze ballad. Het was wel de laatste Top 40-hit voor Vanessa Williams. Later in 1996 kwam Where Do We Go From Here niet verder dan de Tipparade.

13 (--) WE’VE GOT IT GOIN’ ON – Backstreet Boys

In de eerste week van 1996 debuteerde een boyband die niet alleen het jaar 1996 zou kenmerken, maar ook het hele restant van de jaren 90. In 1993 werden de Backstreet Boys geformeerd in Orlando, Florida. Eind 1994 vlogen de leden Nick Carter, Howie Dorough, Brian Littrell, AJ McLean en Kevin Richardson naar Zweden om platen op te nemen met producers Max Martin en Denniz PoP. Het resultaat was een debuutalbum dat in hun thuisland Amerika weinig deed, maar in Europa hun doorbraak betekende. Van het titelloze debuutalbum werd als eerste de track We’ve Got It Goin’ On als single uitgebracht. Het kwam in de Top 40 tot nummer 5 en werd daarmee de eerste van elf (!!) top 5-hits op rij voor de boyband. Daarvan werd alleen I Want It That Way in 1999 een nummer 1-hit.

24 (29) GOLD – The Symbol

In deze periode werd het muzikale werk van Prince ruimschoots overschaduwd door het conflict dat hij had met Warner Bros. Omdat Warner auteursrechten had op de artiestennaam Prince en hij zichzelf wilde distantiëren van de platenmaatschappij, werd zijn artiestennaam een onuitspreekbaar symbool en werd daarnaar gerefereerd als The Symbol. In 1994 scoorde The Symbol een nummer 1-hit met The Most Beautiful Girl In The World, afkomstig van het album The Gold Experience. Warner Bros weigerde echter dat album uit te brengen en na veel getouwtrek vond de release pas plaats toen de animo ruimschoots was verdwenen. De single Eye Hate You kwam in 1995 dus niet verder dan nummer 20 en Gold bleef zelfs steken op nummer 24. Dat terwijl laatstgenoemde tegenwoordig een van Prince’ bekendste nummers uit de jaren 90 is.