8 oktober 1983: UB40 domineert Top 40

- Top 40 Classic

 Top 40 Classic
8 oktober 1983: UB40 domineert Top 40

Op 8 oktober 1983 stond UB40 voor de tweede week op nummer 1 in de Top 40 met Red Red Wine.

UB40 was dus op de eerste plaats te vinden, maar de Britse band kreeg moordende concurrentie van andere Britse bands. Zo steeg Spandau Ballet naar de tweede plaats met Gold en stormde Culture Club de top 5 binnen met Karma Chameleon. Laatstgenoemde werd uiteindelijk de eerstvolgende nummer 1, maar daarvoor was eerst een derde week gegund aan Red Red Wine. Karma Chameleon zou het één wek volhouden aan kop.

Daarna was het de beurt aan Lionel Richie, die met All Night Long (All Night) eigenlijk zijn doorbraak beleefde als solozanger. De eerste single van zijn album Can't Slow Down stond vier weken op nummer 1, evenals de derde single Hello in 1984. Tussendoor werd Running With The Night nog een top 10-hit rond de jaarwisseling. Terug naar 8 oktober 1983, want dit gebeurde er nog meer!

1 (1) RED RED WINE – UB40

Red Red Wine was gecoverd van Neil Diamond, maar UB40 wist dit niet! De reggaeband uit Birmingham was alleen bekend met de versie van de Jamaicaan Tony Tribe en besloot diens versie te coveren. Toen Red Red Wine allang een hit was, kwam UB40 erachter dat het origineel van Neil Diamond was. De versie van UB40 is sowieso de meest succesvolle, want met Red Red Wine stond de formatie drie weken aan kop in de Top 40. Het was hun eerste van vijf nummer 1-hits.

2 (5) GOLD – Spandau Ballet

In tegenstelling tot de titel van de hit doet vermoeden, haalde Gold niet de eerste plaats. Spandau Ballet moest daarvoor zijn meerdere erkennen in UB40, maar Gold is wel een ‘Golden Oldie’ geworden! Het was de tweede single van het album True en haalde een hogere positie dan de gelijknamige eerste single van dat album (#4)! Gold staat sinds 1999 elk jaar in de Radio 2 Top 2000, met een notering op nummer 1.022 in 2019 als laatste wapenfeit tot nu toe.

5 (10) KARMA CHAMELEON – Culture Club

Britse newwave was in opkomst, zo bleek al uit het succes van Spandau Ballet. Ook Culture Club plukte de vruchten, want Karma Chameleon werd de vierde top 10-hit op rij voor de Londense band rondom Boy George. Een jaar nadat hun eerste hit Do You Really Want To Hurt Me op nummer 2 piekte, was de eerste plaats met Karma Chameleon wel een feit. De plaat stond één week bovenaan, mede dankzij de populaire videoclip in combinatie met de populariteit van MTV in die tijd.

18 (--) ALL NIGHT LONG (ALL NIGHT) – Lionel Richie

In 1982 verliet Lionel Richie de R&B-groep Commodores om een solocarrière te starten. Hij had op dat moment al een grote hit op zijn naam staan, want in 1981 haalde hij samen met Diana Ross de vierde plaats met Endless Love. Deze track is echter opgenomen naar aanleiding van de gelijknamige film. In 1982 bracht Richie zijn eerste soloalbum Lionel Richie uit, maar hitsucces bleef beperkt tot een zeventiende plek voor You Are. Het tweede album Can’t Slow Down was aanmerkelijk succesvoller, want alleen al de eerste single All Night Long (All Night) stond vier weken op nummer 1.

19 (--) THEY DON’T KNOW – Tracey Ullman

Tracey Ullman was aanvankelijk bekend als comediènne in haar thuisland Engeland, totdat ze in 1983 opeens doorbrak op muzikaal gebied met het swingende Breakaway. Deze track haalde in het voorjaar van 1983 de tweede plaats en toen vond platenlabel Stiff Records dat er nog wel meer succes in zat voor haar. Dat bleek ook wel, want ook haar tweede single werd een top 10-hit. Het beduidend rustigere They Don’t Know (cover van Kirsty McColl) haalde de achtste plaats. Daarna scoorde Ullman tot en met 1984 nog drie Top 40-hits, voordat ze de draad als comediènne weer oppakte.