Original: Lady Marmalade

- Top 40 Original

 Christina Aguilera Mýa P!nk Lil' Kim Labelle Patti LaBelle
Original: Lady Marmalade

De zin “Voulez-vous coucher avec moi?” spreekt bij velen tot de verbeelding en dat zeker als je er 4 sexy diva’s bij krijgt.

Christina Aguilera, Lil’ Kim, Mya en P!nk waagden zich aan de track voor de film Moulin Rouge. Achter de schermen was het echter alles behalve ontspannen want P!nk en Christina hadden een persoonlijke vete uit te vechten. In 2002 bleef die ruzie op de achtergrond waar ze, tijdens de Grammy Awards, het nummer live ten gehore brachten met Patti Labelle. Maar… de echte oorsprong ligt nog wat verder terug in de tijd.

De oorsprong van het nummer ligt namelijk in 1974 bij The Eleventh Hour die toen Lady Marmalade opnamen. Kenny Nolan, lid van The Eleventh Hour, schreef het nummer met Bob Crewe. Duidelijk is wel dat de wat meer psychedelische versie van het nummer behoorlijk afwijkt van de versies die we kennen uit de pop- en discoversies die later verschenen. De meest bekende is natuurlijk van Labelle, de soulgroep rond zangeres Patti Labelle. Wij kennen haar vooral van solosuccessen als Release, Oh People en haar grote hit met Michael McDonald, On My Own.

De groep Labelle had in de jaren zeventig een typische disco-uitstraling aangemeten gekregen van manager Vicky Wickham, compleet met glitterpakjes en veren. Bij tv-uitzendingen in die periode mocht er maar weinig en dus werd de tekst van het refrein aangepast naar “Voulez-vous danser avec moi?”. Immers was zingen over een prostituee natuurlijk ‘not done’.

Missy Elliott zette zich in voor de productie van de 2001-versie. Die viel ook in de prijzen tijdens de Grammy Awards en stond in onder meer de V.S., het V.K., Spanje, Zweden en Australië op nummer 1. In de Top 40 bleef het bij vijf weken op nummer 2.

Voordat Lady Marmalade in de versie van Christina Aguilera, Lil’ Kim, Mya en P!nk een succes wordt zijn er ook nog uitvoeringen van Sabrina, de Hermes House Band, Amii Stewart, Sheila E en het Britse All Saints.

Ed Sheeran had plannen een volledige mannelijke versie van het nummer te maken voor zijn No. 6 Collaborations Project. Of die opname er ook is gekomen is nooit duidelijk geworden.

Leuk verhaal? Kijk dan ook eens op originelehits.nl voor nog meer achtergrondverhalen bij Top 40-hits.