Original: Lean On Me

- Top 40 Original

 Bill Withers
Original: Lean On Me

Eind maart overleed Bill Withers op 81-jarige leeftijd een daarom blikken we met deze Top 40 Original terug op een van zijn klassiekers.

In 1987 scoorde Club Nouveau met Lean On Me een top 5-hit. De Amerikaanse groep was een afgeleide van een andere Amerikaanse r&b-groep, Timex_Social_Club. Hun Lean On Me stond in de Billboard Hot 100 twee weken op nummer 1.

Bill Withers nam Lean on me op in 1972. Het was de eerste single van zijn tweede album Still Bill, nadat hij al eerder doorbrak met Ain’t No Sunshine. Met leden van de Watts 103rd Street Rhythm Band tourt hij rond en kent meerdere successen in de jaren zeventig. Nog geen tien jaar later is het succes weg en komt hij ook nog in de clinch met Columbia Records. Deze laatste heeft een grote vinger in de pap in de carrière van Withers, die halverwege jaren ’80 de muziekindustrie achter zich laat. Hij is al enkele jaren met “pensioen” als Lovely Day in geremixte vorm (door Ben Liebrand) in 1988 goed scoort. Morele problemen heeft de zanger niet, hij brak pas door op z’n 32e en had al een leven daarvoor.

In Lean On Me beschrijft Bill Withers de wereld waar hij vandaan kwam, alvorens hij naar California vertrok. In West-Virginia stonden mensen anders in het leven, lieten elkaar niet snel barsten, zoals in Los Angeles. “Even in the rural South, there were people who would help you out even across racial lines. Somebody who would probably stand in a mob that might lynch you if you pissed them off, would help you out in another way.”

Dat het nummer nog in het collectieve geheugen zit, zal ook komen door Mary J Blige. Zij zingt Lean On Me in 2009 tijdens de inauguratie van Barack Obama. Misschien nog wel mooier is de versie van Stevie Wonder met John Legend. Zij zingen het nummer tijdens de Introduction in the Rock and Roll Hall of Fame in 2015. Halverwege komt ook Bill Withers meezingen, hetgeen zijn eerste publieke optreden betekent sinds zo’n 30 jaar!

Covers zijn er ook opgenomen (studioversies) door onder meer Tom Jones, Al Green en Seal.

 

Wil je meer weten over de oorsprong van Top 40-hits? Kijk dan ook eens op originelehits.nl.