Original: Return Of The Mack

- Top 40 Original

 Mark Morrison
Original: Return Of The Mack

Ineens was daar Britse r&b-zanger Mark Morrison, die voor velen vanuit het niets opdoemde met Return Of The Mack.

Return Of The Mack bleek een schot in de roos en werd een wereldwijde hit. In de UK (#1) en VS (#2) hoge noteringen, in ons land (#3) en België (#12) bleef het iets bescheidener. Maar een vraag die velen zich stelden was de volgende en een terechte: hoe kon deze artiest over een “return” zingen als weinigen ooit van hem gehoord hadden? Feit is dat hij met Crazy en Let’s Get Down in het Verenigd Koninkrijk bescheiden succesjes had. Vermoedelijk wil hij de luisteraar attenderen op het terugwinnen van het vertrouwen bij zijn vriendin. Maar het had ook zomaar de terugkeer in de maatschappij kunnen zijn na een aantal maanden gevangenisstraf.

In de track komen we verscheidene samples tegen. Zo hoor je Genius Of Love, oorspronkelijk uit 1981 van de Tom Tom Club. Die kenden wij vooral van Wordy Rappinghood maar Genius Of Love is veelvuldig gebruikt. Zo hoor je het ook in Fantasy van Mariah Carey (1995).

Ook in Return Of The Mack een stukje van UFO van ESG uit 1981. Het fragment werd ooit beschreven als ‘het geluid van kleine groene mannetjes die een breakdance-battle houden’. Het schelle achtergrondgeluid hoor je in het begin van UFO. Tot slot is er ook een synthesizer-fragment uit Game te horen dat Chuckii Booker in 1992 uitbracht.,

Na Return Of The Mack probeerde Morrison het nog met de re-release van Crazy en ook met Horny, maar meer dan een Tipparade-notering zat er niet in.

Veel meer over de oorsprong van Top 40-hits lees je op originelehits.nl