Original: Return To Innocence

- Top 40 Original

 Enigma
Original: Return To Innocence

In 1990 bracht Enigma een enorme hit in de wereld via het Gregoriaans-klinkende Sadeness Part 1.

Enigma was het geesteskind van Michael Cretu die met Sadeness Part 1 een new age-geluid bracht dat op zijn eerste succes werd ondersteund door het gezang van een Gregoriaans koor. Dat koor bleef achterwege op de tweede plaat maar het stemgeluid van zijn vrouw Sandra bleef wel.

De oorsprong van Return To Innocence is in 1988 te vinden op Jubilant Drinking Song van Difang Duana en Igay Duana. Deze inwoners van Taiwan vertolkten vooral traditionele folkliedjes. In 1988 zijn ze voor een cultureel uitwisseliungsprogramma, samen met zo’n 15 andere Taiwanese artiesten, in Frankrijk. Daar verschijnt via het ‘Maison des cultures du monde’ een album. Vijf jaar na dato wist ook Michael Cretu een exemplaar in handen te krijgen. Van platenmaatschappij EMI kreeg hij toestemming het nummer te gebruiken zonder daarbij de oorspronkelijke makers op de hoogte te stellen.

Difang en Igay kregen, juist vanwege het succes, lucht van de hit en besloten in 1997 een Amerikaanse advocaat in de arm te nemen. In 1999 werd bepaald dat ook de Duana’s een deel van de royalties moeten krijgen. Hoe groot dat deel was is onduidelijk gebleven maar wel hebben ze een fonds opgezet waarmee kinderen naar school konden. Difang en Igay kwamen in contact met Dan Lacksman van Deep Forrest. Onder de naam Difang brachten ze verschillende albums uit, waaronder Circle Of Life en Across The Yellow Earth. Kort na de release van dat album stierven de twee kort achter elkaar.

Meer over de oorsprong van Top 40-hits lees je op originelehits.nl