Original: Wanna Be Startin’ Somethin’

- Top 40 Original

 Michael Jackson
Original: Wanna Be Startin’ Somethin’

Het was de eerste track van het album Thriller en de vierde single die van dat album werd gekozen.

Na Billie Jean, Beat It en The Girl Is Mine viel de keus op Wanna Be Startin’ Somethin’, een track die al in 1979 werd geschreven voor Michael Jackson. Toch besloten hij en Quincy Jones het pas op te nemen tijdens de sessies van Thriller. Daarmee deed het befaamde ‘ma-ma-se, ma-ma-sa’ zijn intrede in een track.

De overbekende sample werd door Manu Dibango in 1972 opgenomen als Soul Makosa. De schrijver en saxofonist uit Kameroen bedoelde het nummer als B-kant van Hymde De La 8e Coupe d’Afrique Des Nations. De taal in het nummer is Duale en ondanks het dialect wist Soul Makosa de landsgrenzen van Kameroen met gemak te passeren. Een belangrijke aanstichter van het buitenlandse succes was David Mancuso uit New York die de single opduikelde in een platenzaak in Brooklyn en Soul Makosa draaide op zijn loft-feesten. Daardoor kreeg ook radio-dj Frankie Crocker er lucht van. De bewuste single van Manu Dibango was op dat moment nog niet grootschalig beschikbaar en zo verschenene er al snel talloze covers. Platenlabel Atlantic zag al snel de kansen schoon en wist het nummer tot plek 35 in de Billboard Hot 100 te krijgen. In Nederland strandde Soul Makosa in de Tipparade.

Met Wanna Be Startin’ Somethin’ uitte Michael Jackson zijn kritiek richting de roddelpers die hem steeds bestoken met laster en daar ook nog eens flink aan verdienen. “They eat off of you, you’re a vegetable”, zo is te horen in het nummer. Volgens technicus Bruce Swedien ligt het een beetje anders want Michael zou zich ook hebben gestoord aan de geliefden van zijn broers.

“Ma-ma-se, ma-ma-sa” werd door Quincy Jones en Michael Jackson zonder toestemming gebruikt in Wanna Be Startin’ Somethin’. Pas jaren na de release besloot Dibango juridische stappen te ondernemen. Rihanna gebruikte de bewuste sample in 2007 op Don’t Stop The Music en voor dat gebruik had ze toestemming gekregen van Michael Jackson. Jackson zelf zou in 1986 een onderhandse schikking hebben getroffen met Dibango. Omdat Rihanna geen credit gaf aan Dibango volgde een rechtszaak. De rechter oordeelde echter dat Rihanna de juiste toestemming had verkregen van Michael Jackson. Die had op zijn beurt ook een passende overeenkomst. Daarmee kon de eis van Dibango, een half miljoen dollar, de prullenbak in.

Dibango overleed op 24 maart 2020 op 86-jarige leeftijd.

Meer over de oorsprong van Top 40-hits lees je op originelehits.nl