Originals: Russians

- Top 40 Original

 Sting
Originals: Russians

Na alle successen met The Police weet Sting ook solo hits te scoren. Russians wordt zijn derde hit na If You Love Somebody Set Them Free en Love Is The Seventh Wave.

Met het nummer brengt Sting zijn kritiek uit op de Koude Oorlog waarin de Verenigde Staten en Rusland lijnrecht tegenover elkaar staan. De vrees voor een inzet van een atoombom was de altijd aanwezige druk.

Het klassieke blazerswerk is afkomstig uit Lieutenant Kijé dat in 1934 werd gecomponeerd door Sergei Prokofiev. Hij moest de muziek maken bij de gelijknamige film over de fictieve legerofficier. De grootsheid krijg vorm als het Moscow Radio Symphony Orchestra het vijfdelige stuk opneemt. De delen nemen je mee door de fases van het leven van geboorte tot dood. Het tweede deel, romance, is te horen in Russians.

Sting, geboren als Gordon Sumner, schreef in zijn teksten onder meer over het dodelijke wapen van Oppenheim, de bedenker van de atoombom. Oppenheim betuigt later spijt van zijn ideeën en is van mening dat hij het uitsluitend had moeten gebruiken voor de opwekking van energie. Sting zingt ook over de Russische televisie. Samen met een vriend keek hij via een satelliet boven Alaska naar verschillende kinderprogramma’s, vandaar “Russians love their children too”. Sting wilde contact zoeken met het Leningrad State Orchestra rond het nummer maar die contacten werden door de autoriteiten onmogelijk gemaakt.