Originals: What A Fool Believes

- Top 40 Original

 The Doobie Brothers
Originals: What A Fool Believes

What A Fool Believes van The Doobie Brothers had een opvallend lange aanlooptijd om een hit te worden in de Nederlandse Top 40.

Het nummer van het zestal verscheen aan het begin van 1979 en wist nog datzelfde jaar de eerste plek in de Billboard Hot 100 te bereiken. Als blijk van erkenning won het een Grammy Award voor ‘best song’. In Nederland zou het nog tot 1986 duren voordat het een plek in de Top 40 wist te krijgen. Daarmee keerde de groep rond Michael McDonald na bijna 13 jaar afwezigheid weer terug in de hitlijst. Aanleiding was het verzamelalbum Sweet Freedom met daarop de grootste hits van de zanger.

Oorspronkelijk schreef Kenny Loggins het nummer in 1978 samen met Michael McDonald voor zijn album Nightwatch. Van dat album werd niet What A Fool Believes maar het nummer Whenever I Call You Friend, een duet met Stevie Nicks, als single uitgebracht. Dat werd toen ook de grootste hit van de Amerikaan in ons land. Een opvallend succes want juist de titelsong van Footloose lijkt zijn meest bekende te zijn.

Op What A Fool Believes draait het om een stel dat, na een relatie, weer een ontmoeting heeft. De breuk was voor de twee het beste dat ze had kunnen overkomen maar desalniettemin bleef een van de twee de eeuwige hoop houden dat het weer goed zou komen. The Doobie Brothers hadden juist in die periode de overstap gemaakt naar een wat meer toegankelijk soulvol geluid nadat Tom Johnston door Michael McDonald was vervangen.

Andere namen van artiesten en acts die covers van What A Fool Believes afleverden zijn die van onder meer Aretha Franklin, Ten Sharp en Matt Bianco.

Meer over de oorsprong van Top 40-hits check je op originelehits.nl