Originals: Whatta Man

- Top 40 Original

 Salt-N-Pepa En Vogue
Original: Whatta Man

Na acht Top 40-hits, waarbij Push It en Let’s Talk About Sex! op nummer 1 wisten te komen, zwaaide Salt-N-Pepa in 1994 af met een laatste hit.

Linda Lyndell zong als klein meisje in zowel blanke als zwarte kerken voordat ze in verschillende muziekgroepen kwam. Met één van die groepjes wist ze het voorprogramma van James Brown te komen waarna ze onder haar hoede werd genomen door Dave Crawford. Hij schreef voor haar onder meer het nummer Whatta Man.

Het leverde haar een bescheiden succes op in de Amerikaanse R&B-hitlijsten maar triester was dat ze vooral onder vuur werd genomen door leden van de Ku Klux Klan. Als blanke was het, in hun ogen, eind jaren zestig niet gepast een zwart geluid te laten horen. Het overrompelde Lyndell dusdanig dat ze er jaren voor nodig had voordat ze weer een stap op het podium durfde te zetten. Sterker: pas in 2003, ruim 35 jaar nadat het nummer Whatta Man verscheen, zong ze het voor het eerst live.

Salt-N-Pepa en En Vogue gebruikten het nummer als de basis voor hun hit uit 1994. Cheryl James, Sandra Denton en Deidra Roper verzorgden het rapgedeelte waar de vocalen door En Vogue werden ingezongen. De track bereikte in het voorjaar de 14e plaats in de Top 40.

Meer weten over de oorsprong van Top 40-hits? Neem dan ook eens een kijkje op originelehits.nl.