Originals: Wij Houden Van Oranje

- Top 40 Original

 André Hazes
Originals: Wij Houden Van Oranje

Natuurlijk kijken we in deze periode van het EK voetbal naar een heuse klassieker. Dat gebeurde in 1988 met de top 3-hit van André Hazes. 

De basis en oorsprong van de Oranje-hit ligt dan al flink wat jaren terug in de tijd. We herleiden het namelijk naar Auld Lang Syne dat in 1890 werd geschreven door Emile Berliner. De Duitse uitvinder had weinig zin in de dienstplicht en wilde ook geen deel uitmaken van de oorlog tussen Frankrijk en Duitsland. En dus vluchtte hij naar de Verenigde Staten waar hij in 1887 patent aanvroeg voor de grammofoon. Éen van de speelbare nummers uit die tijd was een Schots volksliedje, Auld Lang Syne.

Dat volksliedje voert terug naar de Schotse dichter Robert Burns die het in 1788 aanbood bij het Schotse Musical Museum en daarmee stond het voor het eerst op papier. Toch zou de melodie al jaren hebben bestaan en nog steeds is het een geliefd nummer rond de jaarwisseling.

Hans van Hemert wilde een nummer voor Oranje maken en bedacht dat Willeke Alberti wel de geschikte persoon zou zijn voor het nummer rond het EK van 1988. Toch bleek de keuze van Alberti niet handig omdat ze een affaire had met de Deense voetballer, Søren Lerby. Hazes was, als enorme fan van het Nederlands elftal een prima vervanger.

Wij Houden Van Oranje kwam tot de derde plaats in de Top 40 en is nog steeds een voetbalklassieker van jewelste.

Meer lezen over de oorsprong van Top 40-hits? Klik dan ook eens door naar originelehits.nl