Artiestafbeelding Anne Murray

Anne Murray

Land Canada

Geboortedatum 20-06-1945 (77 jaar)

Officiële websitehttp://www.annemurray.com/

  • Statistieken
  •  0Alarmschijf
  •  12 weken in Top 40
  •  135 punten
  •  #3675 aller tijden
  •  2 Top 40-hits

Biografie

Aan deze kant van de Atlantische Oceaan kennen de meeste muziekliefhebbers Anne Murray voornamelijk van de ballad ‘You Needed Me’. Haar grootste aanhang heeft de Canadese dan ook in de Verenigde Staten en in eigen land. Daar geldt ze als wegbereidster voor landgenotes als Shania Twain, k.d. lang en Sarah McLachlan. Na zo’n veertig jaar in de muziek en een slordige vijftig miljoen verkochte albums is de kortstondige gymlerares haar carrière aan het afbouwen.

Gymjuf


Geboren in 1945, groeit Anne Murray met vijf broers op in een artsengezin in het mijnstadje Springhill, Nova Scotia.

Al jong begint ze met pianospelen om in haar tienerjaren op zangles te gaan. Haar muzikale inspiratie haalt ze overal vandaan: van klassieke klanken tot crooners als Bing Crosby en tieneridolen als Connie Francis en Bobby Darin.  

Na de middelbare school bezoekt ze eerst de universiteit in Halifax om al snel naar Fredericton, New Brunswick te verhuizen voor een studie lichamelijke opvoeding.

Ze doet auditie bij een tv-programma voor muzikaal talent op de publieke omroep CBC, maar valt in eerste instantie af. Als presentator/producer, en latere echtgenoot, Bill Langstroth haar later alsnog vraagt, is Anne inmiddels gymjuf op een middelbare school.

Doorbraak

Die baan geeft ze al na een jaar op als Brian Ahern, de man die bij de tv-show de muzikale leiding heeft, haar overhaalt met hem een plaat op te nemen. Die verschijnt in 1968 bij het kleine Arc Records uit Toronto en bevat folkachtig repertoire.

Ahern ziet voor Murray mogelijkheden in de VS en brengt haar onder de aandacht bij het grote Capitol Records.

Daar brengt ze najaar 1969 een tweede album uit. De single ‘Snowbird’ groeit het jaar daarop uit tot een van de meest gedraaide nummers op de Noord-Amerikaanse stations en belandt bovenaan de Amerikaanse top 100.

De mix van softrock en country doet het ook bij het countrypubliek goed. Een samenwerking met de in een soortgelijke stijl opererende Glenn Campbell ligt dan ook voor de hand. Murray wordt vaste gast in zijn tv-show en zingt met Campbell een duettenplaat vol. 

Met een partner zet ze een eigen bedrijf op om haar zakelijke belangen te regelen.

Rustpauze

Na met de Kenny Loggins-composities ‘Danny’s Song’ en ‘A Love Song’ twee van haar grootste hits te hebben gescoord, trouwt de Canadese in 1975 met Langstroth en krijgt in de jaren daarna een zoon en een dochter.

Een tijdje doet ze het wat rustiger aan, maar in 1978 is Murray helemaal terug met ‘You Needed Me’. Het nummer, een ballad van de hand van songschrijver Randy Goodrum, haalt de eerste plaats in de Hot 100 en levert de zangeres een Grammy Award op. In 1999 is het een hit voor de Ierse boyband Boyzone.

In de jaren tachtig richt Murray zich met haar platen vooral op countryliefhebbers. Verder is ze een veelgevraagde gaste in tv-shows en treedt ze op in prestigieuze zalen als de New Yorkse Carnegie Hall en het O’Keefe Centre in haar woonplaats Toronto.

Tegenslagen

In Springhill, haar geboorteplaats, opent in 1989 een aan haar leven en carrière gewijd museum. In de jaren daarna krijgt Murray te maken met tegenslagen: haar manager overlijdt, haar huwelijk loopt op de klippen, haar dochter kampt met anorexia en ook komt er, aangezien grote hits uitblijven, een einde aan haar verbintenis met Capitol.

Een nieuwe manager brengt haar in contact met Bryan Adams met wie ze in 1996 het duet ‘What Would It Take’ opneemt. Rond de eeuwwisseling verschijnt een dubbelalbum vol gospelmateriaal dat uitgroeit tot een van de bestverkochte albums uit haar loopbaan en gevolgd wordt door succesvolle cd’s met country-, kerst- en American Songbook-repertoire.

Duetten

Eind 2007 kondigt Anne haar laatste grote tournee door de VS en Canada aan. Dat doet ze bij het uitkomen van het album Anne Murray Duets: Friends & Legends, waarop ze met haar favoriete zangeressen als Céline Dion en k.d. lang, en ook met haar overleden vriendin Dusty Springfield, oude succesnummers in een nieuw jasje heeft gestoken. 

Voor de nieuwe versie van ‘You Needed Me’ is Shania Twain uitgekozen.

Top 40-hits

Sorteer op:
ABC
Datum
Meeste punten
Hoogste positie
Audio
Piek
Punten
Jaar

Social media


Twitter

Facebook