Vandaag: Muur scheidt twee wereldsterren

- Vandaag

 Michael Jackson Bryan Adams Paul McCartney Vandaag Dave & Ansel Collins Vandaag Bløf Counting Crows Jackie Wilson Heart ((USA)) Earth, Wind & Fire DeBarge Paula Abdul Glennis Grace Macklemore & Ryan Lewis
Michael Jackson

De Top 40 is sinds 1965 de toonaangevende hitlijst van Nederland.. In de rubriek Vandaag blikken we terug op gebeurtenissen in de popmuziek die exact X jaar geleden plaatsvonden. In deze aflevering van Vandaag: een optreden van Michael Jackson in West-Berlijn en een optreden van Bryan Adams in Oost-Berlijn.

Michael Jackson geeft op 19 juni 1988 een opteden bij het Rijksdaggebouw in West-Berlijn, vlak bij de Berlijnse Muur. Het concert maakt deel uit van zijn eerste wereldtoernee, ter promotie van het album Bad. De Stasi, de Oost-Duitse veiligheidsdienst, maakt zich zorgen om het concert. Ze is bang dat Oost-Berlijners zich bij de Muur gaan verzamelen om naar het concert te luisteren en dat de menigte zich tegen het socialistische regime zal keren. 

Iets dergelijks was namelijk een jaar daarvoor bij concerten van Genesis, David Bowie en Eurythmics gebeurd. Toen hadden duizenden mensen anticommunistische leuzen geroepen en had de politie hardhandig opgetreden. Om een herhaling te voorkomen had de Stasi gepland om het concert rechtstreeks in Oost-Berlijns stadion uit te zenden, maar dit gaat uiteindelijk niet door. Toevallig of niet, Oost-Berlijn organiseert op dezelfde dag een eigen concert met Bryan Adams en Big Country om haar bevolking in het gareel te houden.

Een paar duizend Oost-Berlijners komen toch naar de Muur om iets van het Michael Jacksonconcert mee te krijgen. Ze kunnen echter niets zien en het geluid is slecht te horen. Een dag later meldt de West-Duitse pers dat er 30 arrestaties verricht zijn. Enkele Oost-Berlijnse ooggetuigen verklaren jaren later echter dat alles rustig verlopen is. Ruim een jaar na het concert valt de Berlijnse Muur.

Dit gebeurde er nog meer op 19 juni
1967:
Paul McCartney vertelt in een televisie-interview dat hij lsd gebruikt heeft. Hij had zijn lsd-gebruik al eerder toegegeven in een tijdschrift. De journalist spreekt McCartney aan op zijn verantwoordelijkheid, die de verantwoordelijkheid juis bij de media legt.
1971: Dave & Ansil Collins stijgen naar de eerste plaats met Double Barrel. Voor het Jamaicaanse duo is het de eerste en laatste nummer 1-hit. Double Barrel staat drie weken aan kop.
2004: De Zeeuwse band Bløf scoort haar enige nummer 1-hit in de Top 40. Het gebeurt met Holiday In Spain, een duet met de Counting Crows. Deze bijzondere samenwerking levert een verblijf van vijf weken op de felbegeerde koppositie op.
2016: Een groot aantal sterren, waaronder Taylor Swift, U2 en Paul McCartney tekenen een open brief waarin ze vragen dat auteursrechten voor hun muziek die online te vinden is beter worden geregeld. 

Geboren op 19 juni
1936 - Shirley & Company,
bij overlijden 69 jaar, The Rimshots
1944 - Chico Buarque,
1947 - Sandy Posey,
1951 - Ann Wilson, Heart
1953 - Larry Dunn,
Earth, Wind & Fire
1959 - Mark Debarge, Debarge
1962 - Paula Abdul,
1970 - Richard Kemper,
Veldhuis & Kemper
1970 - Brian Welch,
Korn
1973 - Nâdiya,
1978 - Glennis Grace,
1983 - Macklemore,
Macklemore & Ryan Lewis

Vandaag op nummer 1:
1965 - 1 (1) Ticket To Ride- Beatles (Parlophone), 7 weken op nummer 1
1971 - 1 (5) Double Barrel- Dave & Ansil Collins (Ariola), 1 week op nummer 1
1976 - 1 (1) Rocky- Don Mercedes (Philips), 2 weken op nummer 1
1982 - 1 (1) Can't Take My Eyes Off You- Boys Town Gang (Rams Horn), 2 weken op nummer 1
1993 - 1 (1) What Is Love- Haddaway (Coconut), 6 weken op nummer 1
1999 - 1 (1) Best Friend- Toy-Box (Spin Music!), 3 weken op nummer 1
2004 - 1 (3) Holiday In Spain- Counting Crows & Bløf (Geffen), 1 week op nummer 1
2010 - 1 (1) Alors On Danse- Stromae (Mercury), 7 weken op nummer 1