Nieuws
Overig

Top 4: Acts met twee songfestivalhits

Top 4: Acts met twee songfestivalhits
Loreen  Cliff Richard  Johnny Logan  Edsilia Rombley 

In mei gaat Loreen voor de tweede keer naar het Eurovisiesongfestival met haar liedje Tattoo. Met dat nummer staat ze nu al in de Top 40. Er zijn inmiddels heel wat artiesten die vaker dan één keer op het Eurovisiesongfestival hebben gezongen, maar acts die met twee songfestivalhits in de Top 40 hebben gestaan, zijn op de vingers van één hand te tellen. We zetten ze voor je op een rijtje.

1. Loreen
1e plaats op het Eurovisiesongfestival van 2012 met Euphoria, 2e plaats in de Top 40
Vertegenwoordigt Zweden op het Eurovisiesongfestival met Tattoo, voorlopig 36e plaats in de Top 40

Loreen heeft met Euphoria sinds 2012 het record van grootste songfestivalhit aller tijden. De verwachtingen voor dit jaar zijn dus torenhoog. Die worden nu zelfs alleen maar aangewakkerd, doordat Tattoo, haar inzending voor dit jaar, nu al binnenkomt in de Top 40. Nooit eerder stond een buitenlandse songfestivalinzending zes weken voor de finale al in de Nederlandse Top 40. In verschillende andere landen staat Tattoo ook al hoog in de hitlijsten. Het is natuurlijk geen garantie op de winst, maar op dit moment lijkt het er niet op dat de strijd om de overwinning in Liverpool heel erg spannend gaat worden. De wedkantoren geven Loreen een kans van 39% op de overwinning, tegenover een kans van 15% van de voornaamste concurrent Finland.

2. Cliff Richard
2e plaats op het Eurovisiesongfestival van 1968 met Congratulations, 1e plaats in de Top 40
3e plaats op het Eurovisiesongfestival van 1973 met Power To All Our Friends, 1e plaats in de Top 40

Cliff Richard deed twee keer mee aan het Eurovisiesongfestival. Hoewel hij beide keren de strijd inging als favoriet voor overwinning, heeft hij het songfestival nooit gewonnen. In 1968 eindigde hij met één punt verschil achter de Spaanse inzending, La La La van Massiel. Vijf jaar later eindigde hij opnieuw achter Spanje, dat deze keer vertegenwoordigd werd door Mocedades met Eres Tu. Toen moest hij echter genoegen nemen met de derde plaats, want boven hen eindigde nog Anne Marie David met Tu Te Reconnaîtras. Ook dit jaar waren de verschillen in de punten zeer klein. Ondanks dat Cliff Richard niet won, scoorde hij met zijn beide inzendingen wel een grote hit in Europa. Zijn beide songfestivalinzendingen bereikten de eerste plaats in de Top 40.

3. Johnny Logan
1e plaats op het Eurovisiesongfestival van 1980 met What's Another Year, 3e plaats in de Top 40
1e plaats op het Eurovisiesongfestival van 1987 met Hold Me Now, 3e plaats in de Top 40

De Ierse zanger Johnny Logan deed precies het tegenovergestelde van Cliff Richard. Hij haalde twee keer de top 3 in de Nederlandse Top 40, maar op het Eurovisiepodium bereikte hij de eerste plaats. Met zijn liedjes What's Another Year en Hold Me Now deed hij mee aan de edities van 1980 in Den Haag en die van 1987 in Brussel. Wellicht is dat de reden dat Johnny een goede band heeft met de lage landen en met enige regelmaat hier nog eens op televisie te zien is. Door zijn twee overwinningen wordt Johnny Logan ook vaak Mr. Eurovision genoemd. Als Loreen in mei het songfestival weet te winnen, dan hebben we er ook een Mrs. Eurovision bij. Overigens wordt Johnny Logan ook nog vaak een derde songfestivaloverwinning toegeschreven. Hij schreef de tekst en de muziek van het nummer Why Me?, waarmee Linda Martin in 1992 het festival won.

4. Edsilia Rombley
4e plaats op het Eurovisiesongfestival van 1998 met Hemel & Aarde, 12e plaats in de Top 40
21e plaats in de halve finale van het Eurovisiesongfestival van 2007 met On Top Of The World (Nooit Meer Zonder Jou), 25e plaats in de Top 40

Cliff Richard en Johnny Logan, eindigden bij hun beide deelnames hoog in het Eurovisieklassement. Helaas was dat niet het geval bij Edsilia Rombley. De Europese Soundmixshowwinnares vertegenwoordigde ons land in 1998 voor het eerst met Hemel & Aarde. Tijdens de spannende puntentelling streed Edsilia lange tijd mee om de winst en ze eindigde uiteindelijk op de vierde plaats. Haar liedje was op dat moment al uit de Top 40 gezakt, maar na haar prachtige resultaat in Birmingham (Nederlands beste resultaat sinds Ding-A-Dong van Teach In) kwam haar liedje opnieuw de Top 40 binnen. Waar Hemel & Aarde aanvankelijk niet hoger was gekomen dan de 22e plaats, steeg het liedje nu door naar nummer 12. Negen jaar later bracht haar tweede deelname niet het gehoopte resultaat. On Top Of The World strandde op de 21e plaats in de halve finale, waarmee Nederland voor het derde jaar op rij een finaleplek misliep.

Ho! En Sandra Reemer dan?

Inderdaad, Sandra Reemer heeft ook vaker op het Eurovisiepodium én in de Top 40 gestaan. Drie keer zelfs (en eigenlijk zelfs vier keer, want in 1983 stond ze bij Sing Me A Song van Bernadette in het achtergrondkoortje). Sandra  verscheen echter bij al haar deelnames in verschillende hoedanigheden op het podium. In 1972 als helft van het duo Sandra & Andres, in 1976 als solozangeres en in 1979 als frontvrouw van de groep Xandra. Daarom heeft ze geen plekje in bovenstaand overzicht, maar haar prestatie is natuurlijk wel zo bijzonder dat ze niet ongenoemd mag blijven.

Naast Sandra Reemer stonden ook Maggie MacNeal (in 1974 en 1980) en Waylon (in 2014 en 2018) twee keer op het Eurovisiepodium, de eerste keer als helft van een duo en de tweede keer als soloartiest. Daarbij kwamen hun beide inzendingen ook in de Top 40 terecht. Ten slotte nog een speciale vermelding voor Jeangu MacRooy. Hij werd in in 2020 uitgekozen om ons land te vertegenwoordigen met Grow, maar dat songfestival werd uiteindelijk afgelast wegens de coronapandemie. Een jaar later mocht hij in de herkansing met Birth Of A New Age. Zijn beide liedjes werden eveneens Top 40-hits.

Corry Brokken heeft ons land ook drie keer vertegenwoordigd op het songfestival, maar dat was in de jaren 1956, 1957 en 1958. Op dat moment bestond de Top 40 nog niet, dus daarom ontbreekt zij ook in dit lijstje. Bovendien was haar winnende liedje Net Als Toen de enige van haar drie inzendingen die destijds enig commercieel succes had in de toenmalige hitlijsten.

(01/04/2023)

Alle Top 40-hits

Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Cyril - Stumblin' In
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Joost - Europapa
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Noah Kahan - Stick Season
Details Dasha - Austin
Details Teddy Swims - The Door
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Dua Lipa - Training Season
Details Meau - Stukje Van Mij
Details Frenna - Pretty Girls
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Rondé - Undecided
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Di-Rect - My Blood
Details Flemming, Zoë Tauran, Ronnie Flex - Alles Op Gevoel
Details Kygo with Ava Max - Whatever
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Artemas - I Like The Way You Kiss Me
Details Michael Marcagi - Scared To Start
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Hozier - Too Sweet
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Oscar and The Wolf - Angel Face
Details Hannah Mae - Waterdicht
Details Dua Lipa - Illusion
Details Chef'Special - Fly Like Me
Details Ariana Grande - We Can't Be Friends (Wait For Your Love)
Details Becky Hill - Outside Of Love
Details Galantis, David Guetta & 5 Seconds Of Summer - Lighter
Details Dua Lipa - Houdini
Details Chef'Special - Speed Of Light
Details Claude - Écoutez-Moi
Details La Fuente - Ratata
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Davina Michelle - I Said No Sir
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)