Top 5: Oudste songfestivalwinnaressen

- Overig

 Loreen Linda Martin Sertab Katrina and The Waves
Top 5: Oudste songfestivalwinnaressen

Loreen behoort met haar 39 jaar tot de oudste zangeressen die ooit het Eurovisiesongfestival hebben gewonnen. Ze heeft echter niet het record. Dat staat namelijk op naam van de winnares van 1992. Weet jij nog wie dat was en hoe oud die winnares toen was?

Wie de jongste zangeres is die het songfestival heeft gewonnen, is bij veel mensen wel bekend. Sandra Kim, die in 1986 op 13-jarige leeftijd met haar liedje J'aime La Vie wist te winnen, is al vaak het antwoord op een quizvraag geweest. Maar wie is eigenlijk de oudste winnares? Als Loreen dat record in handen wil krijgen, zal ze nog een derde keer moeten winnen. De recordhoudster was in 1992 namelijk net een jaartje ouder dan Loreen nu is.

Als je naar de leeftijden van alle vrouwelijke Eurovisiewinnaars kijkt, dan is de gemiddelde leeftijd 24 jaar. Mannelijke winnaars zijn gemiddeld een stuk ouder: 33 jaar. Dat gemiddelde werd mede omhoog geholpen door Dave Benton. Hij was 50 jaar toen hij in 2001 samen met Tanel Padar namens Estland het Eurovisiesongfestival won met Everybody. Het jaar ervoor won overigens ook een duo op leeftijd. Jørgen Olsen van het Deense duo Olsen Brothers was eveneens 50 jaar toen hij won met Fly On The Wings Of Love.

Hieronder kijken we echter alleen naar vrouwelijke winnaars. In totaal mogen 56 of 57 vrouwen zich een Eurovisiewinnares noemen, omdat ze solo of als deel van een groep of duo ooit het songfestival hebben gewonnen. Het aantal hangt af van of je  gelegenheidszangeres Gunnhild Tvinnereim van Secret Garden meetelt als winnares. Als we al die vrouwen sorteren op leeftijd, dan zijn dit de oudste vijf.

1. Linda Martin, 40 jaar in 1992

De muzikale carrière van Linda Martin begon al toen ze als tiener lid werd van de groep Chips. In 1976, 1977, 1978 en 1982 deed ze met die groep mee aan de Ierse voorronde voor het songfestival, maar een overwinning zat er niet in. In 1984 besloot ze het eens solo te proberen. Met het door Johnny Logan geschreven nummer Terminal 3 won ze de nationale voorronde en op het Eurovisiesongfestival in Luxemburg eindigde ze op de tweede plaats. Dat was niet genoeg voor Linda. In 1986, 1989, 1990 en 1992 waagde ze opnieuw haar kans. Die laatste keer wist ze te winnen, wederom met een door Johnny geschreven ballad. Een dikke maand later won de inmiddels 40-jarige zangeres met Why Me? het Eurovisiesongfestival in Malmö.

2. Loreen, 39 jaar in 2023

Loreen brak in 2004 door dankzij de Zweedse versie van Idols. Onder de naam Lorén nam ze deel aan het eerste seizoen en eindigde ze op de vierde plaats. Hits zaten er echter nog niet in voor de destijds 20-jarige zangeres. Haar hitparadedebuut volgde pas in 2011 na haar deelname aan Melodifestivalen. Dat is de immens populaire nationale voorronde voor het Eurovisiesongfestival, die jaarlijks meerdere hits oplevert in de Zweedse hitlijst Hoewel haar inzending My Heart Is Refusing Me niet in de finale terechtkwam, werd het nummer wel een top 10-hit. Ook in Nederland zou dit nummer een hit worden, maar dan wel in een remix die was uitgebracht nadat ze in 2012 het songfestival had gewonnen met Euphoria. Het winnende lied van 2012 geldt nog altijd als de succesvolste songfestivalhit in de Nederlandse Top 40-geschiedenis. Na een mislukte deelname aan Melodifestivalen in 2017, won ze in mei 2023 voor de tweede keer de Zweedse voorronde én het Eurovisiesongfestival. Haar inzending Tattoo stond 6 weken voor de songfestivalfinale al in de Top 40, wat ook een recordprestatie is voor een niet-Nederlandse inzending.

3. Sertab, 38 jaar in 2003

In de jaren 60, 70 en 80 werd de winnaar van het songfestival vaak een grote hit in de Nederlandse Top 40. Na Hold Me Now van Johnny Logan uit 1987 nam deze zekerheid op een Top 40-hit af. In de 25 jaar tussen de top 3-hits Hold Me Now en Euphoria waren er slechts twee Eurovisiewinnaars die in ons land de top 10 wisten te bereiken. Dat waren Love Shine A Light van Katrina & The Waves (1997) en Everyway That I Can van Sertab. Toevallig zijn die twee uitvoerenden de nummer 3 en 4 in deze top 5. Sertab deed al in 1989 samen met de groep Klips Ve Onlar mee aan de Turkse voorronde voor het songfestival en eindigde met het nummer Hasret op de 3e plaats. Een jaar later deed ze solo mee met het lied Sen Benimlesin en werd ze 6e. In 1992 brak de zangeres echter pas definitief door met het succesvolle album Sakin Ol!, waarvan een miljoen exemplaren werden verkocht. In 2003 werd de inmiddels 38-jarige zangeres intern geselecteerd door de Turkse omroep TRT om haar land te vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival. Dankzij Sertab werd het niet alleen de eerste keer dat Turkije het songfestival won, het modern klinkende Everyway That I Can was ook nog eens de eerste Engelstalige bijdrage van het land, dat voorheen meestal traditioneel klinkende liedjes inzond.

4. Katrina Leskanich, 37 jaar in 1997

Bovenstaande drie dames hadden in de jaren voor hun eerste deelname aan het Eurovisiesongfestival allemaal al een of meerdere keren meegedaan aan de nationale voorronde in hun land. Dat is bij Katrina Leskanich een heel ander verhaal. Katrina werd in 1960 in Amerika geboren, maar verhuisde op haar 16e naar Engeland. Begin jaren 80 werd zij de zangeres van de groep Katrina and The Waves, die in 1985 een internationale top 10-hit scoorde met Walking On Sunshine. Hoewel het nummer ook in ons land is uitgegroeid tot een evergreen, is het opvallend genoeg nooit verder gekomen dan de Tipparade. Katrina and The Waves zouden twaalf jaar later alsnog hun Top 40-debuut maken met hun winnende songfestivallied Love Shine A Light. De groep had dat nummer oorspronkelijk geschreven voor de 30e verjaardag van een Britse liefdadigheidsinstelling, maar die wees Katrina and The Waves erop dat dit lied heel geschikt zou zijn voor het Eurovisiesongfestival. Daarna schreef de groep zich in de voor de Britse voorronde van het songfestival van 1997 en de rest is geschiedenis. Katrina en haar Waves wonnen met maar liefst 70 punten voorsprong op de Ierse runner-up Marc Roberts.

5. Teddy Scholten, 32 jaar in 1959

In totaal zijn er vier songfestivalwinnaressen die 32 jaar waren ten tijde van het festival. Dat zijn de allereerste winnares Lys Assia (Zwitserland 1956), Teddy Scholten (Nederland 1959), Fionnuala Sherry (violiste van Secret Garden, Noorwegen 1995) en Jamala (Oekraïne). Als we precies kijken naar hun leeftijd in dagen, dan kan er maar een de oudste zijn. Dat is onze eigen Teddy Scholten. Zij was precies 32 jaar en 304 dagen oud toen ze op 11 maart 1959 in de Franse badplaats Cannes het vierde Eurovisiesongfestival won. Het vrolijke liedje Een Beetje, dat opviel door de vele rijmwoorden op de titel, was het favoriete nummer bij de jury's uit België, Oostenrijk, Frankrijk en Italië. Dat laatste land gaf Nederland zelfs 7 punten, wat in het toenmalige stemsysteem erg veel was. Teddy Scholten heeft nooit in de Top 40 gestaan. Haar hoogtijdagen lagen voor 1965. Bovendien was ze niet zozeer een hitparadezangers, maar eerder een revueartiest. Ze speelde in de jaren 50 onder meer in de Snip & Snap-revue en was te horen in het populaire radioprogramma De Bonte Dinsdagavondtrein. Daarnaast was ze in 1951 de allereerste omroepster toen Philips begon te experimenteren met televisie.