Top 4: Belgisch-Nederlandse duetten

- Top 4

 Jaap Reesema Pommelien Thijs Bløf Geike Arnaert Diggy Dex Eva De Roovere Vader Abraham Mieke Art Sullivan Kiki
Top 4: Belgisch-Nederlandse duetten

De Nederlandse Jaap Reesema en de Belgische Pommelien Thijs kwamen deze week de Top 40 binnen met hun duet Nu Wij Niet Meer Praten. Dat is een mooie gelegenheid om eens de succesvolste duetten tussen Belgische en Nederlandse vocalisten op een rij te zetten.

1 Zoutelande - Bløf feat. Geike Arnaert

In Vlaanderen hadden Frans Bauer en Laura Lynn al twee keer met een duet op nummer 1 gestaan, maar in Nederland gebeurde het op 3 februari 2018 pas voor het eerst: een duet tussen een Nederlandse en Belgische artiest bereikte de eerste plaats in de Top 40. Ter promotie van hun album Aan, dat in mei 2017 was verschenen, brachten de heren van Bløf het nummer Zoutelande als single uit. Zoutelande was een cover van Frankfurt Oder, een Duitstalig nummer uit 2011 van Bosse featuring Anna Loos. Hoewel op het album Zouteland volledig wordt gezongen door Paskal Jakobsen, werd er - in navolging van het Duitse origineel - voor de single speciaal een duet tussen een man en een vrouw van gemaakt. De vrouwelijke vocalen werden ingezongen door Geike Arnaert. Zij had tussen 1997 en 2008 naam gemaakt als zangeres van Hooverphonic. Na het Nederlandse succes steeg het duet half maart ook bij onze zuiderburen naar de eerste plaats van de hitlijst. Net als bij ons groeide het nummer daar ook uit tot het succesvolste duet tussen een Nederlandse en Belgische artiest. Geike heeft na haar succes met Zoutelande geen hits meer gescoord. Wellicht komt daar binnenkort verandering in, want ze gaat deelnemen aan de Vlaamse versie van Beste Zangers. Bovendien werd deze week bekend dat Geike terugkeert als zangeres bij Hooverphonic en in die hoedanigheid zal deelnemen aan het Eurovisiesongfestival van 2021 in Rotterdam.

2 Slaap Lekker (Fantastig Toch) - Diggy Dex ft. Eva De Roovere

Tot 2018 was het succesvolste Belgisch-Nederlandse duet Slaap Lekker (Fanstastig Toch) van Diggy Dex ft. Eva De Roovere. Eigenlijk was het niet echt een duet. Diggy Dex gebruikte voor de track namelijk een sample uit het nummer Fanstastig Toch, afkomstig van Eva's eerste soloalbum De Jager uit 2006. Aangezien de twee artiesten het nummer meermaals samen hebben uitgevoerd op de Nederlandse en Vlaamse radio en televisie, tellen we het nummer toch mee als duet. Voor zowel rapper Diggy Dex als zangeres Eva De Roovere was Slaap Lekker (Fanstastig Toch) het eerste hitsucces. Eva De Roovere werd in 1978 geboren in Lier en studeerde kleinkunst aan Studio Herman Teirlinck. Na haar opleiding zong Eva De Roovere in een folkgroep en zat ze in een cabaretduo. Hoewel hij nooit de Vlaamse Ultratop 50 of Nederlandse Top 40 bereikte, vergaarde de originele versie van Fantastig Toch toch bekendheid aan beide kanten van de landsgrens. In 2007 wijdde het tijdschrift Onze Taal zelfs een artikel aan het mysterieuze taalgebruik in de songtekst en belandde het liedje zelfs op nummer 336 van de jaarlijkse Top 2000 van Radio 2. In 2009 zorgde de nieuwe versie van Diggy Dex dat het nummer alsnog een Top 40-hit werd. In augustus van dat jaar haalde Slaap Lekker (Fanstastig Toch) de achtste plaats. In de Ultratop 50 had het nummer nog meer succes. Daar stond het vijf weken op nummer 2. Het Belgisch-Nederlandse duo werd van de eerste plaats gehouden door I Gotta Feeling van The Black Eyed Peas.

3 Zomertijd - Mieke en Vader Abraham

Drie van de vier Belgen in deze top 4 scoorden slechts één hit in ons land. Mieke niet. Zij had tussen 1974 en 1985 maar liefst acht hits in de Nederlandse Top 40. Mieke Gijs werd in 1957 geboren in Turnhout en groeide op in het nabijgelegen dorp Arendonk, tegen de grens met Noord-Brabant. In 1971 bracht ze als 13-jarige in eigen land haar eerste singletje uit en niet veel later werd ze ontdekt door Pierre Kartner. Hij nam de jonge zangeres onder zijn hoede en dankzij hem maakte zij op 8 november 1973 haar televisiedebuut in Nederland in De Vader Abraham Show, waar de inmiddels 16-jarige Mieke min of meer werd neergezet als de opvolgster van Wilma. Hun duet Wat Een Prachtige Dag (What A Wonderful World) strandde in de Tipparade, maar een jaar later pakte ze haar eerste Top 40-hit met het solonummer Een Kind Zonder Moeder. In de zomer van 1975, twee maanden na haar 18e verjaardag, scoorde ze haar tweede hit met Zomertijd. Dit was weer een duet met haar ontdekker Vader Abraham en daarmee stond er voor het eerst een Belgisch-Nederlandse samenwerking in de Top 40. Ook het tweede Belgisch-Nederlandse duet kwam op hun naam te staan, toen ze tijdens carnaval 1976 een top 10-hit scoorden met hun gezamenlijke Het Leger Van Werkelozen. Helaas voor Mieke wilde haar Nederlandse succes niet overwaaien naar haar eigen land. Met M'n Beste Vriendin had ze in 1975 een bescheiden hitje in Vlaanderen, maar daar bleef het ook bij. Pas in 2009 had ze haar eerste grote hit in Vlaanderen te pakken. Een nieuwe versie van Zaterdagavond, een samenwerking met Dennie Christiaan, Christoff en Lindsay haalde daar toen de top 5.

4 Et Si Tu Pars - Art Sullivan & Kiki

Het enige duo uit deze top 4 waarbij de man uit België komt en de vrouw uit Nederland, is Art Sullivan & Kiki. De Brusselse zanger Art Sullivan werd in 1950 geboren als Marc Liénart van Lidth de Jeude en brak begin jaren 70 met Franstalige repertoire door in België en Frankrijk. Kiki Oostindiën brak rond dezelfde tijd door. Niet als zangeres, maar als fotomodel. Als 'hoezenpoes' stond ze op de voorkant van verschillende Alle 13 Goed!-lp's. In 1976 scoorde ze samen met gitarist Herman Schmitz onder de naam Kiki & Pearly een top 10-hit met Patrick, Mon Chéri. Dit nummer haalde ook in België de hitparade en werd in een coverversie van Sheila zelfs een hit in Frankrijk. Het succes van Kiki smaakte naar meer en de Belgische producer Jack Verdonck kwam op het idee om haar te koppelen aan een artiest uit zijn stal: Art Sullivan. Samen maakten ze een nieuwe, tweetalige versie van Arts single Et Si Tu Pars uit 1976, waarbij Kiki met haar zwoele stem telkens met een gesproken zin reageert op elke gezongen regel van Art. Het nummer sloeg aan en werd in hit in zowel Nederland als Vlaanderen. Daar werd het zelfs een top 10-hit, terwijl het duo in ons land genoegen moest nemen met de dertiende plaats in de Top 40. Na Et Si Tu Pars namen Art en Kiki nog een tweede single en een heel album als duo op, maar die hadden niet het succes van hun eerste en enige gezamenlijk hit. Art Sullivan heeft na dit avontuur zijn carrière als solozanger voortgezet totdat hij op 27 december 2019 aan de gevolgen van alvleesklierkanker overleed. Kiki is na haar korte zangcarrière actief geweest als woordvoerster voor Scientology Nederland.

(Foto: DWDD / YouTube / BLØF met Geike Arnaert - Zoutelande (minuut) / CC BY 3.0)