Top 4: Opgevallen! week 3

- Top 4

 Snollebollekes Lady Gaga Herman Brood Jennifer Lopez
Top 4: Opgevallen! week 3

Op dinsdag blikken we in deze rubriek terug op de afgelopen week. Welke artiesten vielen ons op en bepaalden de actualiteit?

1 (--) Snollebollekes

Rob Kemps in vijf trefwoorden: 1. zanger; 2. Snollebollekes; 3. rood jasje; 4. Links Rechts ... en als vijfde trefwoord mogen we vanaf dit weekend toevoegen: Slimste Mens. De Brabantse feestzanger keerde vorige week maandag terug in de finaleweek van de populaire televisiequiz, overleefde alle afleveringen en wist uiteindelijk de finale te winnen. Daarmee treedt hij in de voetsporen van onder meer Arjen Lubach, die in 2012 het eerste seizoen van De Slimste Mens won (zie ook deze Slimste Mensen-top 4). Een recordaantal van 3,26 miljoen kijkers zag hoe Rob zijn opponent Andries Tunru klopte met een vraag over Willeke Alberti en hoe passend voor deze tijd was het dat het winnende antwoord Samen Zijn luidde? Na een welgemeend "Nondeju!" besloot Rob de uitzending met een korte, maar inspirerende overwinningsspeech. "En zo zie jaar maar weer, lieve kinderen, al begin je met lts-zwakstroom of gewoon een middelmatige horecaopleiding, als je zelf gewoon lekker Wikipedia volgt en eens een keer een boek leest in plaats van allemaal appjes gaat spelen waar je allemaal geen reet aan hebt, dan kom je nog best ver als je je best doet. Proost!"

2 (--) Lady Gaga

De Verenigde Staten hebben een nieuwe president. Afgelopen woensdag werd Joe Biden geïnaugureerd als 46e president van het land. Een vast onderdeel van deze ceremonie is de vertolking van het Amerikaanse volkslied: The Star-Spangled Banner. Dit jaar kreeg Lady Gaga deze eer. Zij is pas de tweede grote popster die bij een presidentiële inauguratie het volkslied mag zingen. Tot voor kort werd dit vooral gedaan door klassiek geschoolde vocalisten, zingende militairen of koren. De eerste popzangeres die deze taak op zich nam was Beyoncé bij de tweede inauguratie van Barack Obama in 2013. Bij de inauguratie van Donald Trump in 2017 gaven veel grote artiesten te kennen dat ze niet voor de controversiële president wilden optreden. Het volkslied werd dat jaar gezongen door Jackie Evancho, die ooit als 10-jarig meisje als tweede was geëindigd bij America's Got Talent. Mensen van over de hele wereld waren onder de indruk van het optreden van Lady Gaga. En zoals we gewend zijn bij haar, ook van haar outfit. Ze droeg een enorme rode rok en op haar borst droeg ze een grote broche van een vredesduif, die overigens mooi kleurde bij haar gouden microfoon.

3 (--) Herman Brood

Dit jaar is het 20 jaar geleden dat Herman Brood overleed. Op 11 juli 2001 maakte hij een einde aan zijn leven door van het dak van het Hiltonhotel in Amsterdam te springen. Over een halfjaar zal er waarschijnlijk uitgebreid in de media worden stilgestaan bij het leven en werk van onze nationale rock-'n'-rolljunkie. Ivo Niehe nam daar zondag al een voorschot op in zijn TV Show, die dit jaar veertig jaar bestaat. Tijdens dit jubileumseizoen blikt hij terug op de bijzonderste gasten die hij in de loop der jaren heeft ontvangen en in dat rijtje mag Herman Brood natuurlijk niet ontbreken. In het programma waren fragmenten te zien uit een aflevering uit 1986 waarin Herman samen met zij moeder en grootvader te gast was en een uitzending uit 1996 naar aanleiding van zijn vijftigste verjaardag. Kort na deze uitzending scoorde Herman samen met Henny Vrienten de laatste Top 40-hit tijdens zijn leven met 50 Jaar. Ivo Niehe besloot zijn TV Show met een gesprek met Hermans weduwe Xandra en hun dochters Lola en Holly Mae. Zij spraken onder meer over wat het vaderschap voor Herman betekende en over hoe zij destijds te horen hadden gekregen dat Herman was overleden. De uitzending is terug te kijken via NPO Start.

4 (--) Jennifer Lopez

Lady Gaga was niet de enige wereldster die woensdag optrad bij de inauguratie van Joe Biden. Vlak voor de daadwerkelijke eedaflegging zong Jennifer Lopez een medley van This Land Is Your Land en America The Beautiful, waarin ze ook nog eventjes subtiel een regeltje van haar eigen hit Let's Get Loud verwerkt had. Aan het einde van haar optreden citeerde ze in het Spaans een fragment uit de 'pledge of allegiance', een belofte van trouw aan de Amerikaanse vlag die honderdduizende kinderen dagelijks uitspreken aan het begin van hun schooldag. Veel mensen uit de Spaanstalige gemeenschap vond het mooi om deze woorden in hun eigen taal te horen, tijdens zo'n belangrijke ceremonie. De laatste decennia hebben er al tientallen popsterren opgetreden voor Amerikaanse presidenten op hun inauguratiedag, maar dat was dan tijdens inauguratiebals of -concerten na de officiële eedaflegging. Zo traden woensdagavond onder meer Bruce Springsteen, Justin Timberlake en Katy Perry op tijdens een speciale televisie-uitzending. Voor Lady Gaga en Jennifer Lopez zijn er nog maar vier Top 40-artiesten geweest die bij de inauguratieceremonie zelf hebben mogen optreden. De eerste was Aretha Franklin tijdens de eerste inauguratie van Barack Obama in 2009. Bij zijn tweede inauguratie in 2013 traden James Taylor, Kelly Clarkson en Beyoncé op.

(Foto: Dutch Valley / YouTube / Dutch Valley 2020 - We hebben er zin in! / CC BY 3.0)