Top 4: Opgevallen! week 48

- Top 4

 Corrie Van Gorp Fritske Arjen Lubach Paul van Vliet
Top 4: Opgevallen! week 48

Op dinsdag blikken we in deze rubriek terug op de afgelopen week. Welke artiesten vielen ons op en bepaalden de actualiteit?

1 (--) Corrie Van Gorp

Vorige week werd bekend dat Corrie van Gorp is overleden. De comédienne stierf vorige week zondag op 78-jarige leeftijd in haar slaap. Midden jaren 70 werd Corrie beroemd dankzij haar samenwerkingen met André Van Duin en als mevrouw De Bok heeft ze een plekje in ons collectieve geheugen veroverd. In die hoedanigheid heeft ze zonder twijfel bijgedragen aan het succes van Andrés top 10-hit A Woman In Love, die dankzij een optreden in Hitboulevard legendarisch is geworden. Corrie Van Gorp heeft zelf met vijf carnavalsnummers in de Top 40 gestaan. Daarmee droeg zij de titel van zangeres met de meeste carnavalshits in de lijst. In 1981 pakte zij deze titel af van Adèle Bloemendaal, dankzij haar vijfde hit Ik Ben Tamboer. Tot op heden is dit nog steeds het laatste carnavalsnummer in de Top 40 dat door een vrouw gezongen is. Op televisie werd in verschillende programma's stilgestaan bij het overlijden van Corrie en op zaterdagmiddag namen familie en vrienden afscheid van haar tijdens een herdenkingsplechtigheid in het oude Luxor Theater in Rotterdam. Meer achtergronden over de Top 40-hits van Corrie vind je in deze speciale Corrie Van Gorp-top 4.

2 (--) Frits Van Eerd

Vorige week had André Rieu een notering in deze rubriek naar aanleiding van een uitzending van de TV Show van Ivo Niehe. Deze week zorgt dat programma opnieuw voor een notering, ditmaal voor Frits Van Eerd. Als muziekliefhebber zou het zomaar kunnen dat deze naam niet direct een belletje doet rinkelen. Frits is vooral bekend als de CEO van Jumbo Supermarkten, maar houdt er daarnaast een heleboel hobby's op na. Zo is hij een niet onverdienstelijk autocoureur en heeft hij een passie voor feestmuziek. Onder de naam Fritske scoorde de Brabantse ondernemer in 2007 een bescheiden carnavalshit met Wij Doen Het Licht Wel Uit, een samenwerking met de Gebroeders Ko. Zes jaar later haalde hij bovendien nog eens de Tipparade als trompettist van het feestorkest Factor 12, dat de Gebroeders Ko begeleidde op het nummer De Blauwe Stier. Tegenover Ivo Niehe verklaarde Frits dat hij die muzikale nevenactiviteiten nodig heeft om een betere CEO te worden. Door veel verschillende hobby's te hebben, heb je extra veel kans om ergens heel goed in te worden en dat werkt als een dynamo die je accu oplaadt. Het interview met Frits Van Eerd is terug te kijken via NPO Start.

3 (--) Arjen Lubach

In het voorjaar van 2019 was er geen Zondag Met Lubach op televisie te zien. Dat kwam omdat presentator Arjen Lubach het destijds te druk had met zijn eerste solotheaterprogramma Arjen Lubach Live. Omdat de laatste reguliere uitzending van Zondag Met Lubach er inmiddels opzit, trakteerde de VPRO ons zondagavond op een registratie van Arjens zaalshow. Deze was op 1 juli 2019 opgenomen in het Internationaal Theater Amsterdam. Een van de hoogtepunten uit deze voorstelling was het nummer Beter In Bed, waarin Arjen een onenightstand met een ex van Thierry Baudet bezong. Onder de naam Lu Bach belandde hij met dit nummer voor het eerst sinds 2001 weer eens in de Tipparade, maar Beter In Bed kwam uiteindelijk niet in de Top 40 terecht. Achttien jaar geleden had Arjen wel een dikke Top 40-hit te pakken met Jelle, dat hij samen met Janine Abbring opnam onder de naam Slimme Schemer ft. Tido. Deze parodie op Stan van Eminem bereikte destijds de derde plaats. Bijna twintig jaar later werken Arjen en Janine nog steeds intensief samen. Zij is namelijk de eindredactrice van Zondag Met Lubach en ze leverde regieadviezen voor Arjen Lubach Live.

4 (--) Paul Van Vliet

Corrie Van Gorp is niet de enige zangeres die ons vorige week ontviel. Drie dagen na haar overleed Liselore Gerritsen op 83-jarige leeftijd. Eind jaren 50 maakte zij deel uit van het Leidsch Studenten Cabaret en tussen 1964 en 1971 zat zij in Cabaret PePijn. In beide gezelschappen schitterde ze naast Paul Van Vliet, met wie zij tussen 1963 en 1978 getrouwd was. Op 2 januari 1971 kwamen Liselore en Paul allebei met een single binnen in de Tipparade, Liselore met Laat De Kindertjes Tot Mij Komen en Paul met Meisjes Van 13. Geen van beide nummers stroomde door naar de Top 40. Liselore bracht nadien nog verschillende albums uit met luisterliedjes, maar keerde niet terug in de lijst. Paul maakte twee maanden later zijn Top 40-debuut met de conference Bram In De RAI. Na haar scheiding trouwde Liselore met haar producer Ruud Jacobs, met wie ze tot zijn dood in 2019 gehuwd bleef. Paul Van Vliet is inmiddels al ruim veertig jaar samen met Lidewij de Jongh. Het koppel viert volgende week hun 37-jarig huwelijk. In deze rubriek kijken we alleen naar artiesten die in de Top 40 hebben gestaan. Anders zou Liselore Gerritsen deze week op nummer 2 hebben gestaan in deze top 4. Dankzij de belangstelling voor haar ex krijgt ze in deze rubriek alsnog de aandacht die zij verdient.

(Foto: Marcel Antonisse, Nationaal Archief / Anefo)