4 hits uit de 90's die nu in de Top 40 staan

- Overig

 David Guetta Bebe Rexha Eiffel 65 Alok Ella Eyre Kenny Dope Never Dull The Bucketheads Elton John Britney Spears Willy William Guru Josh
4 hits uit de 90's die nu in de Top 40 staan

Op dit moment staan er vijf hits in de Top 40 waarin heel duidelijk een jaren 90-hit te herkennen is. We zetten ze hieronder, samen met de originals, op een rijtje.

De laatste jaren vinden veel artiesten het leuk om een jaren 80-sausje over hun hits te gooien. Als we echter kijken naar samples en interpolaties van bestaande hits, dan blijken vooral de jaren 90 erg populair. Op dit moment vinden we vier hits terug in de Top 40 die zijn afgeleid van een hit die in de jaren 90 ook al in de lijst heeft gestaan. Daarbij tellen we Camino van Quique dan nog niet eens mee. Het origineel Chan Chan van Buena Vista Social Club stond namelijk nooit in de Top 40, alleen in de Tipparade. Ook B.O.T.A. (Baddest Of Them All) van Eliza Rose & Interplanetary Criminal laten we buiten beschouwing, omdat die is afgeleid van een remix van Let The Beat Hit 'em van Lisa Lisa & Cult Jam en niet van de hitversie.

Hieronder vind je de videoclips van 4 huidige hits, direct gevolgd door de jaren 90-hit waarvan ze zijn afgeleid.

#2. David Guetta & Bebe Rexha - I'm Good (Blue)

In deze hit herkennen we duidelijk Blue (Da Ba Dee) van Eiffel 65. Deze hit stond in de zomer van 1999 vijf weken op nummer 1 en belandde aan het eind van de jaren in de top 10 van grootste hits van het jaar. Leuk detail: Gabry Ponte, een van de leden van Eiffel 65, staat momenteel zelf ook in de Top 40 met het nummer We Could Be Together, wat weer een bewerking is van Daddy DJ uit 2001.

Eiffel 65 - Blue (Da Ba Dee)


#14. Alok, Ella Eyre & Kenny Dope feat. Never Dull - Deep Down

Deze hit doet een beetje denken aan de hit Friday van Riton uit 2021. Je pakt een hit uit de jaren 90 waarvan de tekst niet goed te verstaan is en maakt met dezelfde klanken een nieuwe tekst. Friday was gebaseerd op Push The Feeling On van Nightcrawlers. Bij Deep Down is hetzelfde trucje uitgehaald, maar dan met The Bomb! (These Sounds Fall Into My Mind) van The Bucketheads. De man achter die act, Kenny Dope, krijgt ook een credit op Deep Down. Als je goed oplet herken je trouwens ook het orgeltje uit Gypsy Woman (La Da Dee La Da Da) van Crystal Waters.

The Bucketheads - The Bomb! (These Sounds Fall Into My Mind)


#19. Elton John & Britney Spears - Hold Me Closer

In het refrein herkennen we natuurlijk Tiny Dancer, een klassieker uit 1972 van Elton John, die nooit in de Top 40 heeft gestaan. De coupletten klinken echter ook bekend in de oren. Die zijn van de Eltons hit The One, die in de zomer van 1992 nét niet de top 10 haalde. Daarmee lijkt Hold Me Closer qua opzet heel erg op zijn comebackhit Cold Heart van vorig jaar. Dat was een combinatie van de jaren 70-klassieker Rocket Man (I Think It's Going To Be A Long Long Time) en de jaren 90-hit Sacrifice. Aardig detail: Tiny Dancer was in Europa destijds de B-kant van Rocket Man.

Elton John - The One


#33. Willy William - Trompeta

Hoewel bovenstaand nummer Trompeta heet, is er helemaal geen trompet in te horen. Het instrument dat je hoort is een saxofoon. En die saxofoon komt dan weer van de hit Infinity (1990's... Time For The Guru) van Guru Josh. In 2008 werd dit loopje ook al eens hergebruikt voor de hit Infinity 2008 van Guru Josh Project. Bijzonder is dat al deze drie nummers de top 3 hebben gehaald. De cover van Willy William haalde de meeste punten en is dus succesvoller dan het origineel. Dat is ook het geval bij Deep Down en The Bomb! (zie hierboven).

Guru Josh - Infinity (1990's... Time For The Guru)